Ce este punctajul traumatologic
In Legea 132/2017 (legea privind drepturile de despagubire cuvenite în cazul unor accidente rutiere) , art. 22 alin. (5) lit. a) este prevazut faptul ca “despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sanatatii persoanelor se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sanatatii și A.S.F., în baza punctajului traumatologic comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucuresti”.
In data de 07 septembrie 2022 a fost emis Ordinul nr. 1/2.293/2022 si Anexa dupa care se poate face calculul punctajului respectiv, cine are dreptul sa efectueze astfel de expertize si in ce conditii precum si stabilirea volorii unui astfel de punt “valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la data producerii accidentului”, adica 5100 RON daca ne raportam la anul 2022
Avantajul acestui punctaj este faptul ca pentru fiecare leziune în parte sau consecinta posttraumatica se acorda puncte, iar la sfârsit aceste puncte se aduna rezultand punctajul final pentru care persoana vatamata obtine despagubirea.
Cine poate solicita o expertiza pentru calcularea punctajului?
Oricare din partile implicate in procesul de despagubire (VICTIMA, ASIGURATORUL, FGA, BAAR).
Întrebări frecvente referitor la Expertiza pentru calcularea punctajului traumatologic.
1. Unde poate fi efectuată o astfel de expertiză, e obligatoriu sa fie efectuată în județul de reședință, se poate efectua la Serviciul/ Institutul de Medicină Legală?
Răspuns: Serviciile și Institutele de Medicină Legală nu efectuează astfel de expertize, acestea efectuându-se într-un cadru privat de către un medic cu drept/competență pentru astfel de expertize la cererea persoanei vătămate.
Spre deosebire de certificatul medico-legal sau expertiza medico-legală care poate fi solicitat doar în județul de reședință, expertiza pentru calcularea punctajului traumatologic poate fi solicitată oricărui medic cu astfel de competență (medic legist) din țară care activează într-un cadru privat legal.
2.De ce este nevoie pentru întocmirea unei astfel de expertize, este obligatorie prezența fizică a persoanei vătămate?
Răspuns: De cele mai multe ori (90%) NU este necesară prezența fizică a persoanei, expertiza efectuându-se în baza documentelor medicale (Bilet externare/ Scrisoare medicală/ Referat medical/ Certificat sau Expertiză medico-legală oficială), întrucât în aceste documente se regăsesc atât leziunile externe (echimoze, excoriații, plăgi) cât și cele interne (fracturi, contuzii, rupturi) rezultate din accidentul rutier. Scopul expertizei fiind acela de a le identifica și cuantifica prin acordarea punctajului.
Cum fiecare caz este particular este utilă o discuție anterioară între medic și pacient înainte de solicitarea unei astfel de expertiză.
Pentru orice neclarități puteți lăsa un mesaj pe grup, sau contacta telefonic pentru a primi toate detaliile.